Survival of the fittest

04 december 2018 | Algemeen

Yay, gefeliciteerd met je nieuwe job! Maar nu… je eerste werkdag. Want, man, wat kan die spannend zijn. Je hebt namelijk nog geen benul van de kantoorjungle-etiquette op de werkvloer van jouw nieuwe baan. Knap lastig, daarom hebben we hier onze golden rules opgeschreven. Twee simpele, maar méga treffende (en wetenschappelijk bewezen) tips om in je achterhoofd te houden als je die eerste werkdag te lijf gaat.

2Partners: Survival of the fittest

The devil wears…

De allerbeste manier om een goede eerste indruk te maken, is om zelfverzekerd en trouw aan jezelf over te komen. Best lastig met zenuwen en zo veel aandacht die op jou gericht is. Wat gelukkig mega kan helpen, is een outfit waar jij je prettig in voelt, waar jij je mooi in voelt. Want als jij je goed voelt, straal je dit ook uit.

Voel jij je het mooist in een rode ribbroek, met gele sneakers en een groen gebreide trui? Dan raden we je aan om daar toch even mee te wachten. Het is prettig om je lekker te voelen in je outfit, maar het is ook belangrijk om je passend bij je nieuwe functie te kleden. Je wilt immers niet meteen als clown bekend staan.

Tip: Draag donkerblauw. Dat de hele politieke wereld altijd weer in donkerblauw pak verschijnt is niet voor niks. Donkerblauw associëren we met professioneel, betrouwbaar en stijlvol. Klinkt als handige uitstraling, niet?

Lichaamstaal

Uit eindeloos veel onderzoeken blijkt dat non-verbale communicatie ongelooflijk belangrijk is. Zonder dat we er als mens bewust mee bezig zijn, zeggen we heel veel zonder te praten. Wees je bewust van wat je uitstraalt. De eerste indruk wordt in 250 milliseconden gemaakt. Jouw collega’s bepalen in minder dan een seconde wat ze van jou vinden, en die eerste indruk is moeilijker te splitsen dan een atoomkern - Einstein had best aanleg voor oneliners. Wijdbeens op een stoel zitten geeft een ander signaal af dan één been over de ander. Of ‘de handdruk’, daar valt al een boekwerk op zich over te schrijven. Dus kom fris, betrouwbaar en zelfverzekerd voor de dag. En hoe simpel dat ook mag lijken, het gaat absoluut voor je werken.

Tip: Zorg dat je je ontspannen beweegt. Voel je de spanning toch? Haal dan een paar keer diep en laag adem. Geen zorgen, we hebben het niet over mindfulness. Maar een goede ademhaling is essentieel om te ontspannen!

Go get ‘em tiger!

Uhm, uhm, Ingrid? Irma? Jij…?

Begrijpelijk dat je de hele dag vooral bezig bent met het vraagstuk ‘wat vinden ze van mij?’. Maar het is super waardevol om vooral heel erg om je heen te kijken. Wat gebeurt er op de werkvloer? Waar kan je nieuwe pennen vinden? Bij wie moet je zijn voor de perforator en wie wordt je steun en toeverlaat? De snelste manier om te ontdekken wat de kantoorcultuur inhoudt, is door heel erg goed op te letten. Op deze manier kun je ook goed je positie bepalen en uitvinden hoe je de cultuur van dit bedrijf kunt gebruiken.

Ook niet onbelangrijk is het tonen van interesse. Op deze manier leer je én snel over het bedrijf, maar ook snel over je collega’s. Dus stel je aan jan-en-alleman voor en ga vooral mee lunchen of nog een borrel drinken na werk.

Tip: Leer namen. Het snel onthouden en leren van namen, laat aan je nieuwe collega’s zien dat je in hen geïnteresseerd bent. Je neemt immers de moeite om hun namen uit je hoofd te leren. Er zijn talloze trucjes om dit snel onder de knie te krijgen: hardop herhalen, ezelsbruggetjes verzinnen, plattegrond maken. Kind kan de was doen.

Been there, done that

Er valt nog eindeloos veel te zeggen over de do’s en don’ts van zo’n werkdag. En ook over alle werkdagen daarna. Maar misschien is het belangrijkste eigenlijk toch wel dat je er ook van mag genieten. Je hebt zeer waarschijnlijk hard gewerkt voor deze nieuwe job en daar mag je blij mee zijn!

Tip: Geniet. Want wat je vooral niet moet vergeten, is dat al die onbekende collega’s ooit zelf ook het broekie waren. Op iedere nieuwe plek voel je je gewoon weer even die brugpieper met de veel te grote rugtas verloren in het doolhof van lokalen. En dat kwam ook goed, toch?

Contact?

Zoek je werk?

Upload je CV

Adres

2Partners
Van Lanschotlaan 2
5262 AG Vught                Stefanie  06-41474160   Andrea   06-37374280