Upside down

14 januari 2019 | Algemeen

Eigenlijk kunnen we wel stellen dat het gekkenhuis is op de arbeidsmarkt. Er veranderen heel veel dingen in heel hoog tempo en dat is maar lastig bij te benen als bedrijf. Om te blijven groeien en om voorbereid te zijn op de toekomst, moet je blijven innoveren en vernieuwen. De toekomst van jouw bedrijf wordt bepaald door de mate waarin je in staat bent om steeds weer aan te sluiten op de nieuwe generatie. En dat is best moeilijk. Maak je klaar, want wij vonden een gave oplossing: de boel moet op de kop!

2Partners: Upside down

Millennialmentor

Wat we daarmee bedoelen? We hebben het over millennialmentoren: millennials die mentor zijn van hun leidinggevende of meer ervaren werknemers. In plaats van de conservatieve top down-structuur, is het nu de jongere die de rol van mentor vervult. En geloof ons, daar heb je baat bij als bedrijf.

In de praktijk werkt het meestal als volgt: een ervaren werknemer wordt gekoppeld aan een millennial, deze kan zowel van buiten het bedrijf als uit het bedrijf zelf komen. De mentor en mentees wisselen dan hun kennis uit, waarbij vooral de mentor input geeft. Bijvoorbeeld door zijn mening te geven, probleemstukken voor te leggen of uitleg te geven over bepaalde onderwerpen. Het onderwerp voor het mentorschap kan verschillen van diversiteit en internationalisering tot duurzaamheid en digitalisering

Waarom?

Een voorbeeld van ons sterk veranderende werkveld is de samenstelling van de

beroepsbevolking: we hebben te maken met vier verschillende, werkende generaties. Vier! Leeftijden van achttien tot tachtig jaar, binnen dezelfde organisatie. Hoe zorg je ervoor dat al deze neuzen dezelfde kant op staan? Hoe zorg je ervoor dat al deze generaties snappen wat jij als bedrijf nastreeft?

Millennialmentoren kunnen hier het antwoord op zijn. Sophie Robson, expert op het gebied van millennials binnen de financiële sector, weet waarom millennials zo geschikt zijn als mentor binnen bedrijven. Ze legt uit dat het de laatste pre-digitale generatie is en tegelijkertijd de eerste generatie die niet wordt gehinderd door digitale innovatie. Oftewel, de millennial slaat een perfecte brug tussen de toekomst en bestaande systemen. Ze snappen zowel voorgaande als toekomstige generaties.

Voordelen it is

Dat deze jonge generatie echt zo’n mooie overgang kan vormen, blijkt uit al bestaande programma’s van omgekeerd mentorschap. Als we alle literatuur over dit onderwerp samenvatten, zijn er een aantal grote voordelen aan deze upside down-versie van mentoren. 

Had ik maar een tijdmachine

Ten eerste levert het je als bedrijf verrassende nieuwe inzichten op. Jongeren hebben de neiging om zeer intuïtief op nieuwe ideeën te reageren. Ze kennen het bedrijf minder lang en zijn daarom minder gebonden aan ‘de heersende moraal’, ze hebben een open blik. Samengevat geeft de onbevangen mening van een millennial jou als bedrijf een kijkje in de toekomst.

Levenslang

Door omgekeerd mentorschap laat je als bedrijf zien dat levenslang leren heel normaal is. Je straalt uit dat leren op elke leeftijd kan en niet gebonden is aan een cijfer of hoeveelheid ervaring. Op deze manier kun je als bedrijf blijven groeien en innoveren, het helpt om talent binnen je eigen bedrijf te ontdekken en te behouden en het vergroot de overdracht van kennis tussen alle afdelingen van je bedrijf. Betere employeer bestaat niet!

 

Eén team één taak

Dit omgekeerde mentorschap stimuleert daarnaast het saamhorigheidsgevoel. Er ontstaat makkelijker wederzijds begrip. Beide partijen krijgen meer inzicht in de problematiek van de ander. Het vergroot bovendien het algemene bewustzijn: je medewerkers zijn beter op de hoogte van wat er binnen het bedrijf speelt.

Maar…?

Misschien heb je het ondertussen al gedacht: maar… Bij het voorstellen van een millennialmentor is de reactie vaak een dikke ‘maar’. Máár, goed nieuws, eenmaal uitgevoerd zijn de reacties overwegend positief én je kun als bedrijf wat dingen doen om implementatie van deze vorm van mentorschap soepel te laten verlopen.

De but komt voort uit de bestaande top-downcultuur die we kennen. Er is nog altijd sprake van hiërarchie binnen bedrijven en die is meestal gekoppeld aan leeftijd en ervaring. Gelukkig blijkt op het moment dat je als bedrijf het leren stimuleert, het mentortraject op een neutrale en veilige plek laat plaatsvinden en ervan tevoren duidelijk is wat het doel van het omgekeerde mentorschap is, dat mensen helemaal niet zo’n moeite hebben om de heersende standaard achter zich te laten.

Dus, waar wacht je nog op? Gooi de boel om, zet de boel op stelten; op de schop met dat mentorschap!

Contact?

Zoek je werk?

Upload je CV

Adres

2Partners
Van Lanschotlaan 2
5262 AG Vught                Stefanie  06-41474160   Andrea   06-37374280