How to... Hoe voorkom je (onbewust) discrimineren tijdens sollicitatieprocedures?

07 februari 2019 | Algemeen

Naar aanleiding van een artikel in NRC  wilden wij meer weten over het objectief beoordelen van sollicitanten.

Vorige week schreven we over het gevaar van subjectiviteit tijdens sollicitaties en waarom je jouw persoonlijke vooroordelen liever geen rolt laat spelen. Deze week zetten we een paar hands on tips voor je op een rijtje. Kom maar door objective sollicitaties!

Er zijn verschillende kritieke momenten in het hele proces maar gelukkig ook verschillende oplossingen om je niet al te erg te laten beïnvloeden door je eigen brein. De belangrijkste tip gaven we vorige keer al: wees je bewust van onbedoelde vooroordelen.

2Partners: How to...  Hoe voorkom je (onbewust) discrimineren tijdens sollicitatieprocedures?

Tip 1: Ashya of Anna?

De hype van het anonieme CV komt niet uit het niets. Het zaadje voor het vormen van onze mening is al geplant bij het lezen van iemand zijn naam. Afhankelijk van onze associaties met de naam, werkt deze in iemand zijn voor- of nadeel. Een schokkend voorbeeld is een onderzoek van de University of Chiago en het MIT. Zij verzonden 5000 identieke CV’s waarbij ze alleen de voornamen aanpasten. De autochtone namen kregen vaker reactie van bedrijven, vijf procent verschil was het reactiepercentage. Shocking, right?

 

Oftewel, helemaal niet zo raar dat we experimenteren met het weglaten van namen in deze ronde van een sollicitatieprocedure.

 

Tip 2: Woonachtig in…

Behalve de naam, zijn er veel andere factoren op iemand zijn CV die we al meenemen in ons besluit. Nog voordat we iemand in het ecchie hebben ontmoet. Bijvoorbeeld waar mensen wonen. Of waar zij op school hebben gezeten. De kans is namelijk klein dat dit er werkelijk toe doet.

Deze tweede hindernis van vooroordelen kun je tackelen door je bij alle feitelijke informatie af te vragen: is dit een échte selectiefactor? Heeft dit een directe relatie met wat de kandidaat moet kunnen?

Tip 3: De slappe hand

We schreven al eerder dat de eerste indruk in minder dan 300 milliseconden gemaakt wordt. Een handig mechanisme in de geschiedenis van de mensheid. Maar niet echt als het op eerlijke kansen voor je sollicitanten aankomt. Helemaal ongegrond is deze eerste indruk niet, maar laat het niet de basis van je mening zijn!

Een goede truc kan zijn om je eerste indruk meteen op te schrijven. Vervolgens kan je tijdens het gesprek op zoek gaan naar factoren die je eerste indruk ontkrachten. Houdt die eerste indruk dan nog steeds stand…of… ?

Tip 4: Hoe was je vakantie?

Een praatje over koetjes en kalfjes kan fijn zijn om een sollicitatiegesprek op gang te brengen. maar voor je het weet vindt je de sollicitant niet langer de moeite waard omdat hij op vakantie ging naar Terschelling en nier naar jouw favo eiland Texel. Wees je bewust dat álles tijdens zo’n gesprek jouw mening kleurt. Zonder dat het ook maar iets hoeft te zeggen over hoe iemand in de toekomst functioneert.

Om te voorkomen dat je een hoop onzin meeneemt in je keuze, is het belangrijk om een gestructureerd gesprek te voeren. Een gesprek waarbij je weet wat je in iemand zoekt. Maak bijvoorbeeld van tevoren een kaart met eigenschappen en vaardigheden die jij wilt zien, zoek naar deze eigenschappen en vul de kaart tijdens het sollicitatiegesprek in. Zo voorkom je dat de vakantiebestemming de doorslag geeft.

Weten hoe wij dit doen? Neem contact met ons op!

Contact?

Zoek je werk?

Upload je CV

Adres

2Partners
Van Lanschotlaan 2
5262 AG Vught                Stefanie  06-41474160   Andrea   06-37374280