One Man Down

05 maart 2019 | Algemeen

De ratrace van ons bestaan

Overwinning is een heerlijk gevoel. Het is een gevoel van de hele wereld aankunnen. Niemand kan jou iets maken, want jij hebt net die ene grote klant binnengesleept. Jij hebt de deal rondgemaakt waar je bedrijf al weken naartoe werkt. Of misschien heb jij net 5 kilo meer dan normaal kunnen drukken in de sportschool. Je hebt uiteindelijk dat mooie horloge gekocht dat je al zo lang wilde en bent net bij de kapper geweest dus je haar is on point. Niemand kan jou iets maken.

Tot je opeens ergens in volledige stilte bent. Je oren suizen nog na. Je hart klopt alsof je net een marathon hebt gelopen. En je hebt geen idee meer wat onder of boven is: welkom in de ratrace van ons bestaan.

2Partners: One Man Down

Opgebrand

Je leest steeds vaker dat er nog nooit zo veel jongvolwassenen met burn-outs en depressieve klachten zijn geweest als nu. Een aantal psychologen en schrijvers durven zelfs te stellen dat er sprake is van een millennial-burnout. Zij stellen dat de druk die wij vanuit de maatschappij en onszelf ervaren een verlammend effect heeft. Pas als je uit de ratrace stapt merk je dat verlammende effect écht.

Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan

Het dagelijks leven vraagt veel van ons. We willen er goed uitzien. Een leuke baan hebben. De beste zijn in iets. Onze vrienden genoeg aandacht geven. Gezond leven. Tijd vrijmaken voor partners en familie. Deze lijst gaat door en alsof dat nog niet genoeg is, moeten we er ook nog eens van genieten. Vind daar maar eens tijd voor…

Standje ‘aan’

Daar komt ook nog eens bovenop dat we continu bereikbaar zijn. Dat is een permanente stroom aan prikkels waar je niet per se om gevraagd hebt, maar die toch je brein binnenwandelt. Werk en privé lopen met grote regelmaat door elkaar met als resultaat dat jij non-stop op standje ‘aan’ staat. Zo durven we te wedden dat jouw werkmail op je telefoon is geïnstalleerd. En dat je die ene collega die om 23:00 uur appt, meteen even beantwoordt.

Word ook influencer. Of topsporter. Of beroemd.

Al die eisen die we aan onszelf stellen worden indirect vormgegeven door onze maatschappij. Terwijl we door onze Instagramfeed scrollen ontstaat er onbewust competitie. De zelfhulpboeken over de maakbaarheid van het leven vliegen je om de oren. Bovendien helpt de Nederlandse nuchterheid ook niet mee: als je maar hard genoeg je best doet dan kom je er wel. Zo extreem het geluk najagen, komt onze mentale gezondheid niet ten goede. 

Pauze

Deze ratrace is niet vol te houden. Google de woorden burn-out en millennial en je vindt het ene verhaal na het andere over jonge mensen die een leuk leven hebben, maar helemaal opgebrand zijn. Hun voornaamste conclusie is dat je zélf op de rem moet trappen. Jij bent de enige die weet hoe je je echt voelt.

Dus heb jij behoefte om morgen ongeschoren in je onderbroek chips te eten als ontbijt? Lekker doen! Ontsnap met enige regelmaat aan de mallemolen van je hoofd, alleen dan is onderdeel zijn van de ratrace een haalbare kaart. Bekijk het met enige humor, geef jezelf de credits die je verdient - we zijn zelf onze grootste kwelgeesten, weiger dat te zijn voor jezelf - en sta relaxt in de wedstrijd. Niet vandaag dan morgen, en anders volgend jaar. Life is good.

Contact?

Zoek je werk?

Upload je CV

Adres

2Partners
Van Lanschotlaan 2
5262 AG Vught                Stefanie  06-41474160   Andrea   06-37374280