#jobhopper De voordelen van veel werkervaring

06 mei 2019 | Algemeen

Marian heeft een jobhopper cv. De lange lijst werkgevers die haar cv siert wordt haar door de gemiddelde potentiële werkgever niet in dank afgenomen. Maar waarom eigenlijk niet?

‘Dat vraag ik me soms ook af’, zegt Marian aan de telefoon. ‘Ik word op zich wel uitgenodigd, ik heb een brede saleservaring, veel ervaring met diverse systemen en taken. Ik kan mijn vinger er niet op leggen.’

2Partners: #jobhopper De voordelen van veel werkervaring

Hoeveel banen heb je gehad in je leven?

‘Ongeveer 15 in 39 jaar. De laatste tien banen zitten in de laatste jaren. Soms ben ik zelf weggegaan, maar het waren ook vaak tijdelijke invullingen. Zwangerschapsvervanging bijvoorbeeld. Al die tijdelijke functies zorgen ervoor dat ik veel werkgevers heb gehad.’

Hoe merk je dat die 15 werkgevers tegen je werken?

‘Het is gewoon altijd een dingetje. Het komt altijd wel voorbij in een sollicitatiegesprek. Je moet van tevoren goed weten wat je gaat zeggen en hoe je dat gaat zeggen. Als je daar niet goed over nadenkt kunnen ze je zomaar klem zetten in een gesprek, of het je lastig maken.’

En wat zeg je dan?

‘Dan zeg ik dat ik in de crisistijd pech heb gehad. Ik ben na 9 jaar werkervaring zonder werk komen te zitten en werkgevers gaven toen minder snel een vast contract. Ik heb ergens gewerkt waar twee keer mijn contract verlengd is, en de derde keer werd er een contractstop ingesteld en moest ik weg. En met mij heel veel mensen. Je moet het goed inkleden. Als je bijvoorbeeld zegt dat je zelf ergens bent weggegaan willen ze weten waarom. Je moet echt goed op je woorden letten - je kunt bijvoorbeeld niet zeggen dat dat door een conflict komt. Ze zijn dan bang dat dat nog een keer gebeurd.’

En waar zijn werkgevers nog meer bang voor denk je?

‘Dat je niet blijft hangen. Dat je snel weer weg bent. Ze vinden het een risicofactor en zijn bang dat ze niet voor lange tijd van je op aan kunnen.’

Is dat reëel?

‘Nee. Mijn cv is voor mij een voordeel. Ik kan veel, ik heb een cultuur snel door, kan me makkelijk aanpassen. Ik heb zoveel bedrijven gezien dat dat voor mij geen probleem is. Ik ben heel veelzijdig inzetbaar en dat promoot ik ook wel in mijn sollicitatiebrieven. Er zijn best veel werkgevers die open staan voor niet alleen de klassieke jonge werknemer, maar het is lastig om zo iemand te vinden. Ik denk dat meer werkgevers de voordelen moeten zien van mensen met veel verschillende soorten werkervaring.’

 

*Op verzoek van de geïnterviewde is de naam Marian gefingeerd. Haar echte naam is bij ons bekend.

Contact?

Zoek je werk?

Upload je CV

Adres

2Partners
Van Lanschotlaan 2
5262 AG Vught                Stefanie  06-41474160   Andrea   06-37374280