Het gat in mijn cv blijkt mijn grootste valkuil

15 mei 2019 | Algemeen

#gatinjecv

Deze maand publiceren we, samen met werving- & selectiebureau SQALA, artikelen over aannames in de recruitmentwereld. Aannames waar wij als recruiters mee te maken krijgen, en die we onnodig, onredelijk of zelfs discriminerend vinden. Aannames die ervoor zorgen dat hele capabele mensen niet aan de bak komen, terwijl ze dat dubbel en dwars verdienen en we als land te maken hebben met een groot te kort aan arbeidskrachten.

2Partners: Het gat in mijn cv blijkt mijn grootste valkuil

Gat?

Om heel eerlijk te zijn verbazen wij ons een beetje dat dit, anno 2019, nog altijd een ding is. Het idee dat iemand die ‘eruit’ is geweest niet meer zou functioneren is ongelofelijk achterhaald. En daarbij wil de werknemer anno nu andere dingen. Niet meer vijf dagen per week werken, niet meer van 9 tot 5 op kantoor zitten, tijd hebben om andere dingen te ontplooien dan alleen werk, af en toe op reis voor langere tijd, de wereld zien, misschien mantelzorgen voor een dierbare - allemaal redenen die een ‘gat in je cv’ kunnen verklaren zonder dat iemand daar minder capabel van wordt.

Wat is het probleem van een gat in je cv precies?

Het doet vermoeden dat iemand ontslagen is bij zijn of haar vorige werkgever, en niet meteen een nieuwe baan heeft kunnen vinden. Wij verbinden daar onbewust allerlei conclusies aan: iemand is niet goed in zijn werk, of ligt lastig in teams. Het is een typisch gevalletje; de minderheid verpest het voor de rest. Je hebt veel vaker iemand voor je neus die niet aan die vooroordelen voldoet, dan wel.

Onderzoek wijst uit dat bijna 40% van alle mensen een gat van 3 maanden of meer in zijn of haar cv heeft vanwege ziekte of werkloosheid. Het is dus een heel algemeen voorkomend verschijnsel. Soms heeft iemand het moment aangegrepen om naar het buitenland te gaan of simpelweg thuis op adem te komen. Ook dat tweede geval kan ongelofelijk heilzaam zijn, en kan jou als werkgever een krachtiger werknemer opleveren dan wanneer iemand meteen een nieuwe functie in vliegt.

Dus, wat kun je doen?

Een gat in je cv is nog altijd iets waar sollicitanten onzeker over zijn. Vooral als ze even de behoefte hadden om een tijdje thuis op adem te komen - en dus niet groots en meeslepend gereisd hebben. Ze verbloemen het, vertellen leugentjes om bestwil om het gat een beetje verantwoord op te vullen. Geef je sollicitant het gevoel dat het ok is. Het is ok om even niet te werken, het zegt niks over je kunnen en wij geven je hier een eerlijke kans. Het zou namelijk zomaar kunnen dat precies die sterverkoper, die fantastisch in jouw team past en precies op het goede moment voorbijkomt, een gat van jewelste in zijn of haar cv heeft - wie ben jij dan om de deur te weigeren?

Contact?

Zoek je werk?

Upload je CV

Adres

2Partners
Van Lanschotlaan 2
5262 AG Vught                Stefanie  06-41474160   Andrea   06-37374280