We nemen geen ouderen meer aan, veel te veel werkervaring

22 mei 2019 | Algemeen

#oudenafgeschreven

Deze maand publiceren we, samen met werving- & selectiebureau SQALA, artikelen over aannames in de recruitmentwereld. Aannames waar wij als recruiters mee te maken krijgen, en die we onnodig, onredelijk of zelfs discriminerend vinden. Aannames die ervoor zorgen dat hele capabele mensen niet aan de bak komen, terwijl ze dat dubbel en dwars verdienen en we als land te maken hebben met een groot te kort aan arbeidskrachten.

2Partners: We nemen geen ouderen meer aan, veel te veel werkervaring

Waarom werkgevers dénken dat leeftijd een probleem is

In het boek Age Matters - Employing, Motivating and Managing Older Employees schrijft schrijfster Keren Smedley dat er algemeen vanuit gegaan wordt dat jonge werknemers meer voor elkaar krijgen, productiever en creatiever zijn. Veel mensen denken - onbewust - dat ouderen minder flexibel en minder capabel zijn. En hoewel je dat, aldus het boek, misschien een beetje overdreven in de oren klinkt; dat is het allesbehalve. Onderzoek wijst uit dat zeker 10% van alle mensen discriminatie op basis van leeftijd ervaart. Denk alleen al aan de voorbeelden die we kennen van mensen die ontslagen worden op basis van leeftijd, zonder dat dat met zoveel woorden kenbaar is gemaakt.

En dat is ook niet zo gek. Iemand ontslaan op basis van leeftijd, ofwel leeftijdsdiscriminatie, is bij wet verboden. Helaas is het lastig te bewijzen dat iemand daadwerkelijk gediscrimineerd wordt op basis van zijn of haar leeftijd, maar wij ervaren regelmatig dat 50+’ers niet aan een baan komen. Ze voldoen aan alle kwalificaties, zijn ongelofelijk ervaren, weten alles over hun vakgebied en tóch laat een werkgever ze links liggen.

Waarom dat dus geen enkel probleem zou moeten zijn

Zéker niet gezien de huidige status van de arbeidsmarkt. We hebben, heel simpel gezegd, iedereen nodig. Er wordt in bepaalde sectoren al meer over de grens gekeken voor werknemers dan een aantal jaar geleden het geval was, puur vanwege de nijpende tekorten. De vraag naar goede mensen is gigantisch, en seniors zijn dan juist een uitkomst.

Ervaring is het toverwoord. En daarbij - beeld je eens een 50+-er in uit je eigen kring. Je hoort regelmatig dat 50 het nieuwe 40 is, en om ons heen zien we steeds vaker voorbeelden van super vitale mensen die tegen de pensioengerechtigde leeftijd aanlopen of er zelfs overheen zijn, maar nog lang niet klaar zijn om afscheid te nemen van het werkende leven.

Maar ze zijn toch duur?

Tegenover een hoger loon staat ook een bak ervaring. Iemand die de hoofdzaken van de bijzaken kan scheiden, al langer meedraait en daardoor overzicht heeft, die zich minder makkelijk laat meeslepen en goed inzicht heeft in zijn of haar capaciteiten. Daarbij komt dat een jong iemand vaak meer begeleiding nodig heeft, of er moet nog een korte opleiding of training tegenaan om iemand echt klaar te stomen. Dat kost ook allemaal geld.

Cultuur

Het laatste, en misschien wel allerbelangrijkste argument voor het aannemen van oudere arbeidskrachten, is de cultuur van je bedrijf. Voor een gezonde balans binnen een bedrijf heb je een mix van mensen nodig. Niet alleen witte, hoogopgeleide mannen die middenin hun carrière zitten, maar ook oudere mensen, vrouwen, een mix van verschillende culturele achtergronden. Het bedrijf, en daarmee het gezamenlijke doel, overstijgt daarmee alles wat we vooraf over mensen denken. Een mix op de werkvloer maakt ons toleranter en meer in balans.

Contact?

Zoek je werk?

Upload je CV

Adres

2Partners
Van Lanschotlaan 2
5262 AG Vught                Stefanie  06-41474160   Andrea   06-37374280