#hokjesdenker Kijk verder dan het cv

27 mei 2019 | Algemeen

Noëlle is medisch secretaresse. Ze merkt dat haar bak met ervaring op papier weinig uitmaakt en ze amper voor gesprekken wordt uitgenodigd. Er wordt alleen gekeken naar de mensen die alle hokjes aantikken.

2Partners: #hokjesdenker Kijk verder dan het cv

Om welke kwalificaties gaat het in jouw geval?

‘Ik heb gemerkt dat, voordat ik het diploma tot medisch secretaresse in bezit had, ik nooit werd uitgenodigd op gesprek. Nu ik dat diploma heb gebeurd dat wel vaker, maar nog steeds wordt dan vaak gekeken of je met alle kwalificaties overeen komt. Bij de ene werkgever heb ik de diploma’s wel maar klopt mijn ervaring niet bij wat ze zoeken, bij de andere werkgever is het andersom. Ik heb het idee dat ze alleen naar je cv kijken, en dat diploma’s steeds belangrijker zijn geworden. Ze kijken niet naar alle ervaring die je hebt en wat voor mens je bent.’

Is die opleiding een meerwaarde in je werk?

‘Nee, eigenlijk niet. Ik kan mijn werk niet beter uitvoeren nu ik de opleiding heb gedaan. De opleiding was heel moeilijk, tot in detail medisch. Er zat iemand in mijn klas die alleen maar tienen haalde, maar sociaal niet zo goed was. Dan vraag ik me af waarom zij gekwalificeerder zou zijn dan ik. Je wordt voor zo’n diploma niet op je sociale skills getoetst. Ik wilde dat papiertje vooral halen zodat ik op meer gesprekken uitgenodigd zou worden.’

Hoeveel heb je gesolliciteerd sinds je op zoek bent?

‘Ik heb in de afgelopen twee jaar 60 brieven gestuurd. Ik solliciteer alleen op dingen waarvan ik echt denk dat het bij mij past, en dat het een leuk bedrijf is om voor te werken. Ik ben van de 60 keer 10 keer uitgenodigd. En ik snap best dat ze niet voor niets een eisenpakket samenstellen. Als ze keus hebben uit 150 kandidaten, en er zit er een bij die aan alle kwalificaties voldoet, dan nemen ze die natuurlijk. Ze zeggen wel dat de arbeidsmarkt aantrekt, maar omdat iedereen dat denkt wordt er massaal gesolliciteerd.’

Waar loop je specifiek tegenaan nu je op zoek bent naar werk?

‘Ervaring. Ik solliciteer niet alleen binnen de medische wereld, maar ook op functies als PA en directiesecretaresse in andere branches. Ze zeggen dan dat ik niet de ‘juiste’ ervaring heb, of dat ik geen diploma heb voor notuleren. Ik doe dit werk al 10 jaar en notuleer altijd. Dan hebben ze echt mijn brief niet gelezen. Als ze die zouden lezen, zouden ze zien dat dit werk echt in mijn aard zit. Het is wie ik ben. Geef mij één vinger en ik creëer er zelf de hand wel omheen. Daar moet je dan alleen wel de kans voor krijgen.’

 

Waar zou jij mee geholpen zijn?

‘Dat werkgevers uit hun cocon stappen. Ze moeten kijken naar wat er daarbuiten allemaal is. Ik snap dat ze tegenwoordig diploma’s willen, maar ervaring zegt zoveel. En waarom zou je als medisch secretaresse niet ook directiesecretaresse kunnen worden? Wij hebben zelf een muziekschool aan huis, en als iemand solliciteert kijken we naar de persoon. We geven mensen een kans die een diploma hebben en geen ervaring, of andersom. Je kunt ervaring niet opdoen als je die kans niet krijgt. Het gaat om de mens. Als ze mijn brieven zouden lezen kunnen ze zien dat ik volledig aansluit op hun wensen.’

Contact?

Zoek je werk?

Upload je CV

Opdrachtgevers

Adres

2Partners
Van Lanschotlaan 2
5262 AG Vught                Stefanie  06-41474160   Andrea   06-37374280