Voldoe je niet aan alle kwalificaties? 80% is goed genoeg!

29 mei 2019 | Algemeen

Voldoe je niet aan alle kwalificaties? 80% is goed genoeg!

#80%match

Aannames in de recruitmentwereld. Aannames waar wij als recruiters mee te maken krijgen, en die we onnodig, onredelijk of zelfs discriminerend vinden. Aannames die ervoor zorgen dat hele capabele mensen niet aan de bak komen, terwijl ze dat dubbel en dwars verdienen en we als land te maken hebben met een groot te kort aan arbeidskrachten

2Partners: Voldoe je niet aan alle kwalificaties? 80% is goed genoeg!

Tussen wal en schip

Je kent het misschien - je hebt een vacature uitstaan en krijgt brieven binnen van mensen die ‘niet alle hokjes aantikken’. Ze gokken het erop, en jij maar door de dikke stapels brieven ploegen. Inmiddels heb je bij vacatures gezet dat alleen mensen die aan alle kwalificaties voldoen mogen solliciteren. Het aantal mensen dat reageert is daarmee alleen wel schrikbarend gedaald, en je komt erachter dat behalve alle hokjes iemand ook gewoon ‘leuk’ moet aantikken en in je bedrijfscultuur moet passen.

Je hebt van jezelf een hokjesdenker gemaakt, en loopt tegen je eigenhandig gemetselde muren op. Er zijn namelijk maar weinig mensen die alle hokjes aan kunnen vinken. En als ze dat kunnen, zijn ze niet zelden overgekwalificeerd. We vragen van onze werknemers dat ze kameleons zijn - superflexibele, loyale en volledig gekwalificeerde duizendpoten die lekker in een team liggen, waanzinnig goed hun eigen ding kunnen doen, tot laat blijven borrelen op vrijdag en op maandag als eerste de deur weer opendoen.

Sterspeler uit onverwachte hoek

We hebben op dit moment zoveel mensen nodig, dat de sterspelers waar iedereen naar op zoek is schaars zijn geworden. Daarbij hebben die sterspelers meer eisen omdat de markt zo krap is - zo werkt vraag en aanbod nou eenmaal. Wij denken dat de beste spelers in het team uit heel onverwachte hoek kunnen komen. ‘Wij hadden een keer iemand hier die werkelijk aan geen enkele kwalificatie voldeed’, zegt Stefanie (2partners), ’maar hij was precies wat een van onze klanten nodig had. Het kost dan best moeite om ervoor te zorgen dat een bedrijf ook werkelijk met die potentiële topper gaat praten, maar uiteindelijk lukte dat. Inmiddels is hij er aan het werk en doet hij het fantastisch. Het zit ‘m vaak vast op bepaalde ingebakken ideeën dat iemand zonder alle kwalificaties niet zou voldoen, maar dat heeft veel meer te maken met iemands mindset en capaciteiten dan of iemand alle hokjes aantikt.’

Helder, toch? Nu alleen de mindset van de werkgever nog. Want het valt ons op dat ondanks dat bedrijven recruiters inhuren, hun advies niet altijd wordt aangenomen. Een recruiter is iemand die van mensenkennis z’n vak heeft gemaakt, en recruitment behelst méér dan dat je een studie hebt gemaakt van LinkedIn. Een recruiter kan al horen of iemand binnen een bepaald bedrijf past aan hoe iemand praat, Een recruiter hoort aan hoe iemand praat of diegene binnen een bedrijf past, leest de witregels in sollicitatiebrieven en weet per bedrijf precies wat er nodig is om naadloos in een team te passen. Het zijn HR-managers op afstand. Heb vertrouwen.

Contact?

Zoek je werk?

Upload je CV

Adres

2Partners
Van Lanschotlaan 2
5262 AG Vught                Stefanie  06-41474160   Andrea   06-37374280