DE ZIN EN ONZIN VAN LEVENSLOOPSTRESS

27 augustus 2019 | Algemeen

Het zou zomaar het ‘woord van het jaar 2019’ kunnen zijn: levensloopstress. Zoals het woord doet vermoeden gaat het om stress die bij het leven komt kijken. Geldproblematiek, een jong gezin, mantelzorg, de volgende stap in je carrière - het zijn allemaal thema’s waar elk mens in zijn leven weleens stress van zou kunnen krijgen.

Zorg van de Zaak heeft de verzuimcijfers bekeken en gezien dat 50% van het verzuim geen medische oorzaak heeft, en is op zoek gegaan naar wat de oorzaak dan wel is. Uit hun netwerk is gebleken dat mensen vaak verzuimen om bovengenoemde redenen. Om dat kracht bij te zetten hebben ze een campagne gelanceerd om het onderwerp onder de aandacht te brengen.

2Partners: DE ZIN EN ONZIN VAN LEVENSLOOPSTRESS

Zorg van de Zaak

Petra Hardeman, content manager bij Zorg van de Zaak en onderdeel van het communicatieteam, vertelt: “In een werkend leven doorloop je allerlei verschillende fases. Elke fase kent z’n uitdagingen. Die uitdagingen samen noemen wij levensloopstress - sommige daarvan zijn werk gerelateerd, andere privé. Als een werknemer zich ziekmeldt kost dat gemiddeld €250,- per dag. Door het gesprek aan te gaan kunnen werkgevers en werknemers verzuim voorkomen. Vandaar onze campagne ‘Weet jij wat er speelt?’.”

“Als werkgever is het best lastig te bepalen wat je wel en niet kunt vragen, en hoever je daarin gaat. Het moeilijke gesprek wordt zowel vanuit de werkgever als de werknemer vermeden. We zien dat bij alle leeftijden. Zowel oudere als jongere werknemers vinden het lastig met hun werkgever te delen dat ze bijvoorbeeld de zorg voor een dierbare op zich nemen. Wij leveren bij Zorg van de Zaak ook diensten die we ‘het moeilijke gesprek’ noemen, om mensen te trainen in het voeren van die gesprekken. Er is vaak veel mogelijk en een werkgever zit niet op een verzuimende werknemer te wachten, dus het gesprek is essentieel.”

Nuance

Het klinkt allemaal heel plausibel. Je hebt geldzorgen, meld je door de stress een paar keer ziek en durft daar niet over te praten. Of je zorgt heel intensief voor een dierbare en bent eigenlijk doodop omdat je dat naast je fulltimebaan moet organiseren. Zeker mantelzorg is een steeds prominenter onderwerp vanwege de vergrijzing. Maar, is die stress niet van alle tijden?

In een column in de Volkskrant van 7 augustus steekt schrijver en columnist Elma Drayer de draak met de term levensloopstress. Ze stelt scherp dat er altijd al mensen zijn die hun privé stress meenemen naar hun werk, en dat er mensen zijn die hun werk heerlijke afleiding vinden van de issues die thuis spelen. Die laatste groep praat er liever helemaal niet over, en moet er dus niet aan denken dat hun werkgever ook het naadje van de kous wil weten.

Zin & onzin

Daarbij biedt Zorg van de Zaak diensten aan om werkgevers te begeleiden bij verzuim. Ze hebben dus financieel baat bij termen als ‘levensloopstress’. Wat niet wil zeggen dat sommige life events geen grote impact kunnen hebben. Mantelzorg is wel degelijk heel zwaar, en er zijn wel degelijk mensen die zelfs hun baan opzeggen omdat ze het niet meer trekken. Geldzorgen kunnen absoluut hoofdpijndossiers zijn, waarvan je wakker ligt en waardoor je niet goed functioneert op je werk. En daar heeft niemand wat aan.

Om de zin van de onzin te scheiden: hadden we een woord nodig voor de stress die je onvermijdelijk cadeau krijgt bij het leven? Nee. Is het fijn als werkgevers weten hoe ze in gesprek moeten raken met werknemers die er opgebrand uitzien? Ja. Is dat hogere raketwetenschap? Nee. Is het fijn dat er extra aandacht voor is in een campagne? Tuurlijk, die aandacht is nooit weg. Maar moeten we daar dan massaal Zorg voor de Zaak voor inhuren die deze campagne bedacht en lanceerde? Niet per se. Als werkgever moet je gewoon je beste empathische zelf zijn, en als werknemer moet je gewoon rammend eerlijk zijn als je het echt niet meer trekt. Dat ben je immers aan elkaar verplicht. Drink, om te beginnen, eens een biertje met elkaar - helpt altijd.

Contact?

Zoek je werk?

Upload je CV

Adres

2Partners
Van Lanschotlaan 2
5262 AG Vught                Stefanie  06-41474160   Andrea   06-37374280