Kom uit je comfortzone! (Bron: M.Stijfs)

04 september 2020 |

De coronacrisis is voor iedereen nieuw. Dat roept veel vragen op. Neem ik voldoende voorzorgsmaatregelen? Hoelang duurt dit? Heb ik mijn baan straks nog? In zo’n onzekere tijd is het logisch dat we terugvallen op ons voorkeursgedrag. Dat is onze comfortzone. En die voelt vertrouwd en veilig.

 

2Partners: Kom uit je comfortzone! (Bron: M.Stijfs)

Kom uit je comfortzone

Maar we weten ook dat uitsluitend in je comfortzone verblijven weinig vooruitgang oplevert. Omdat nieuwe dingen leren en jezelf ontwikkelen veelal daarbuiten plaatsvinden. En in deze turbulente tijd is stilstand al helemaal achteruitgang. Hoe vaker je buiten je comfortzone komt, hoe gemakkelijker het wordt. Je ontwikkelt dan meer flexibiliteit en je ontdekt hoe je verschillende situaties het beste kunt benaderen. Daardoor ben je optimaal in staat om te groeien en het beste uit jezelf te halen.

Hoe leer jij?

Om dat doel te bereiken, is het belangrijk om te weten wat jouw voorkeur van leren is. Dan weet je wat je nodig hebt om de volgende stap te maken in je persoonlijke ontwikkeling en kun je gemakkelijker omgaan met de wereld waarin we nu leven. 

Theorie van Kolb

Om inzicht te krijgen in jouw specifieke leerstijl gebruiken we de theorie van de Amerikaanse psycholoog Kolb. Hij geeft aan dat leren een continuproces is waarbij wat je leert, wordt gevormd door opgedane ervaringen. Daarnaast bestaan er verschillende voorkeuren om te leren. Zo is er een voorkeur op basis van waarnemen bij anderen, een voorkeur op basis van logisch denken, een voorkeur op basis van dingen zelf doen en een voorkeur op basis van voelen en intuïtie.

Van onbewust kiezen naar bewust kiezen

Wat daarnaast belangrijk is om te weten: mensen kiezen meestal onbewust voor een bepaalde leeraanpak. Door je bewust te zijn van je eigen voorkeursstijl ben je ook in staat om andere leerstijlen te kiezen. Want soms is er geen tijd om ergens lang over na te denken en is meteen doen noodzakelijk. En zo is er vaak geen ander bij wie je iets kunt waarnemen als je iets nieuws wilt uitproberen.

Leren met de zeven MyDrives-kleuren en -drijfveren

De zeven MyDrives-kleuren en -drijfveren geven elk een andere invulling aan iemands persoonlijke behoefte om maximaal te kunnen leren. 

  • ’Turkooise’ mensen willen interdisciplinaire verbanden leggen en met echt belangrijke onderwerpen bezig zijn.
  • ’Gele’ mensen willen nieuwe dingen ontdekken en leren op momenten dat het past.
  • ‘Groene’ mensen willen samen leren, overleggen en kennis met elkaar delen.
  • ’Oranje’ mensen willen praktische toepassingen en handvatten, liefst op basis van praktijkcases.
  • ’Blauwe’ mensen willen een gedetailleerde onderbouwing van feiten en een gestructureerde aanpak.
  • ’Rode’ mensen willen praktisch leren via training on the job en directe feedback.
  • ’Paarse’ mensen willen samen met het team aan de slag onder leiding van een ervaren mentor.

Heb je inzicht in wat jouw voorkeursstijl van leren is en weet je wat jouw drijfveren willen? Dan ben je optimaal in staat om bewust de stap buiten je comfortzone te zetten en verder te groeien om zo de beste versie van jezelf te worden. 

Fedra van der Kroon (noorK coaching en advies) en Marc Stijfs (MyDrives MyHabits MyMatch) hebben dit blogartikel samen tot stand gebracht.

Marc Stijfs is sinds 1998 actief in de werving- en-selectiebranche en vanuit verschillende directie- en salesfuncties steeds nieuwsgierig gebleven naar de oorsprong van het menselijk handelen. Waarom doen mensen de dingen die ze doen, en waarom doen ze die op een voor hen typerende manier? Op basis van deze interesse heeft hij begin 2013 het bedrijf MyDrives MyHabits MyMatch opgericht.

Sinds 2019 staat Fedra van der Kroon mkb-bedrijven bij met coaching, advies en zowel individuele als teamtrainingen. Samenwerken, communicatie, leiderschap en (zelf)inzicht zijn hierbij de hoofdonderwerpen. Fedra beschikt over ruime expertise van mensen in arbeidssituaties en was in diverse bedrijven hr-verantwoordelijke. Ze volgde de universitaire studies psychologie en personeel & arbeid en behaalde een master degree als NLP-coach.

Contact?

Zoek je werk?

Upload je CV

Adres

2Partners
Van Lanschotlaan 2
5262 AG Vught                Stefanie  06-41474160   Andrea   06-37374280